logo
logo
فروش جهیزیه از سوی زوج امکان پذیر است ؟

✅فروش جهیزیه از سوی زوج امکان پذیر است ؟

مالکیت همه وسایلی که زوجه به عنوان جهیزیه به منزل مشترک خود با زوج می‌آورد، متعلق به زن است و مرد تنها اجازه استفاده از این لوازم را دارد و نمی‌تواند مالک آنها شود.

یکی از پرسش‌هایی که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید، این است که آیا خرید جهیزیه، وظیفه دختر است یا خیر؟

برای پاسخ به این پرسش، باید بگوییم که در گذشته، عرف این‎گونه بوده است که خانواده دختر، جهیزیه را تهیه کنند؛ اما اگر به قانون و شرع نگاهی بیاندازیم، خواهیم دید که تهیه جهیزیه، نه‌تنها از وظایف زن نیست، بلکه یکی از وظایف مرد به‌شمار می‌آید.

در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی، نفقه به این صورت تعریف شده است: نفقه عبارت است از همه نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن، از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل، هزینه‌های درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به‌واسطه نقصان یا مرض.

با استناد به این ماده می‌توان به قطعیت گفت که تهیه جهیزیه، از جمله وظایف مرد است.

 جرم فروش جَهیزیه زن بدون اجازه

همان‌طور که گفته شد، مالکیت همه وسایلی که زن به منزل مشترک می‌آورد، برای زن است و مرد تنها اجازه استفاده از این لوازم را دارد و نمی‌تواند مالک آنها شود.

این موضوع بدین معناست که مرد اجازه فروش هیچ‌یک از این وسایل را ندارد و در صورتی‌ که این کار را بدون رضایت همسر خود انجام دهد، مرتکب جرم شده است. در این شرایط، زن می‌تواند از راه قانون و مراجع کیفری، علیه همسر خود شکایت کند.

طرح دعوا می‌تواند با عنوان خیانت در امانت یا فروش مال غیر، صورت گیرد. علاوه بر موضوع فروش جهیزیه، چنانچه مرد اقدام به جهیزیه همسر” href=”/tags/70089/تخریب-جهیزیه-همسر/” class=”link”>تخریب جهیزیه همسر خود کند، مجرم شناخته می‌شود و باید مسئولیت عواقب کار خود را بپذیرد.
تخریب عمدی اموال خانه به‌دست مرد نیز قابلیت پیگیری کیفری دارد. قانون در این شرایط نیز مجازاتی برای مرد در نظر می‌گیرد که به‌طور معمول، شامل حبس بین ۶ ماه تا ۳ سال است.

زمانی‌که مرد اقدام به فروش جهیزیه همسر خود کند، زن این امکان را دارد که با طرح دعوای استرداد، همسر خود را مجازات کند. در چنین شرایطی، در جاسه دادگاه، به موضوع رسیدگی می‎شود و زن باید سیاهه جهیزیه یا همان فاکتور خرید لوازم خود را به دادگاه ارائه دهد تا برای قاضی محرز شود که زن، مالک این وسایل بوده است.

پس از آن، اگر ادعای زن از طرف مرد مورد قبول قرار گیرد، او موظف خواهد بود تا همه لوازم فروخته‎شده را بازگرداند.

 

? برای خواندن مطالب بیشتر به سایت ما سر بزنید

www.arsislaw.com ?

? لبنک عضویت در بزرگترین کانال تخصصی حقوقی در تلگرام

arsislaw@ ?

موضوعات