logo
logo
آنچه که باید در خصوص جرایم فحاشى و توهین بدانید

✅آنچه که باید در خصوص جرایم فحاشى و توهین بدانید

 

?مجازات فحاشی

فحاشی در قوانین ما به ۲ نوع تقسیم شده و مجازات هرکدام متفاوت است:

?اگر فحاشی به صورت قَذف یعنی نسبت دادن زنا یا لواط (همجنس بازی مردان) حتی به مرده باشد، مجازاتش مطابق ماده ۲۵۰ قانون مجازات اسلامی، ۸۰ ضربه شلاق است.

?البته قَذف شرایطی دارد از جمله اینکه، فردی که این امور را نسبت می دهد باید به معنای این الفاظ آگاه بوده و واقعا قصد نسبت داشته باشد.

همچنین قَذف علاوه بر لفظ با نوشتن، هرچند به شیوه الکترونیکی نیز محقق می‌شود.

?توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد مجازاتش طبق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات)، شلاق تا ۷۴ ضربه و یا پنجاه هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی می باشد.

 

?جرم توهین ساده

برای تحقق جرایم فوق باید سه رکن همزمان وجود داشته باشند
.
?رکن قانونی – رکن مادی – رکن معنوی

♦️توهین
توهین در لغت به معنای خوار کردن، سبک داشتن، خورای و خفت آمده است ( محمد معین – فرهنگ فارسی – توهین)
جرم توهین دارای اقسامی است: توهین ساده عبارت است از توهین و اهانتی که علیرغم دارا بودن وصف مجرمانه از هیچ کیفیت مشدده ای برخوردار نیست.

?توهین ساده:

?عنصر قانونی
این جرم در ماده۶۰۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال۱۳۷۵ پیش بینی شده است که مقرر میدارد «توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود»

?عنصر مادی:

این عنصرمادی مشتمل بر سه بخش است که عبارت است از: رفتار فیزیکی مرتکب، مجموعه شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم و نتیجه حاصله.

?رفتار فیزیکی:
رفتار فیزیکی میتواند به شکل گفتار، کردار، نوشتار و حتی اشارات مختلف دست و چشم و نظایر اینها باشد. بدین ترتیب هر چند در فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، نمونه بارز توهین است چرا که در ماده۶۰۸: لفظ ( از قبیل) نشان میدهد، تنها یکی از مصادیق متعدد آن محسوب میشود بدین تریتب، اعمالی مثل آب دهان ریختن به روی دیگری، انداختن، هل دادن تحقیر آمیز دیگری و برداشتن خشونت آمیز کلاه یا عمامه از روی سر شخص محترمی، اینها عرفاً باعث تخفیف و تحقیر شخص است.

?مطابق تبصره ماده۸۷ ق تعزیرات سابق مصوب سال۶۲:
در صورتیکه توهین به صورت ضرب یا منتهی به جرح یا نقص باشد علاوه بر مجازت این ماده، به مجازات خود آن عمل نیز محکوم خواهد شد.
رفتار فیزیکی لازم برای تحقق جرم توهین قابل بحث میباشد.
هرچند ترک عملی که عرف انتظار انجام آن را از مرتکب دارد، گاه از نظر مردم رفتاری خلاف موازین ادب و اخلاق تلقی میشود. برای مثال سلام نکردن به شخص واجب الاحترام، ولیکن برای کیفری محسوب شدن توهین، باید فعل مثبتی از مرتکب سرزند.

?شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم

?موهن بودن رفتار:
صرف خشونت گفتار را نمیتوان توهین کیفری محسوب کرد. تشخیص موهن بودن رفتار با عرف است، نظر عرف در این مورد با توجه به عامل زمان و مکان، طبقه اجتماعی و شخصیت مخاطب و نیز موقعیت خاصی که رفتار مورد نظر در آن ارتکاب یافته است مشخص می شود که در میان عرفی از طبقات مردم، اظهار محبت نسبت به دیگران و تحسین و تمجید آنان با کلماتی که برای دیگران وهن آور تلقی میشود همراه است.
و یا شخصیت مخاطب در قضاوت عرف، نسبت به موهن محسوب شدن رفتار خاص موثر است. برای مثال بی سواد، خطاب کردن یک استاد دانشگاه عرفاً توهین آمیز است و لیکن اگر به یک کارگر ساده ساختمانی بگویند بی سواد از لحاظ عرف وهن آور تلقی نمی شود.

?وجود مخاطب معین:
توهین به خود جرم نیست برای مثال اگر پدری به فرزند خود پدر… بگوید.
مورد دیگر اینکه توهین به گروه کلی بدون تعیین مصادیق نیز جرم محسوب نمیشود برای مثال اگر کسی همه کارکنان دولت را به کم کاری و یا رشوه خواری متهم کند مرتکب جرم توهین کیفری نمیشود.
نکته دیگر اینکه معین شدن مخاطب توهین، الزاماً با آوردن نام نیست، شاید با ذکر ویژگیهای ظاهری و یا محل سکونت فرد به وی توهین شود.

?شخص حقیقی بودن مخاطب:
با توجه به اینکه در ماده۶۰۸، توهین به اشخاص حقوقی مشمول این ماده نمی شود بنابراین کسی را نمی توان به علت ارتکاب توهین علیه دولت یا یک شرکت خصوصی و نظایر این موارد محکوم کرد.

 

⚖️ گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw

موضوعات