مجازات قتل عمدی چیست و به چه صورت است ؟
قتل یکی از جرایمی است که در تمامی نظامهای حقوقی جرمانگاری شدهاست؛ یعنی قانونگذار آن را ممنوع اعلام نموده و برای مرتکب آن مجازات در نظر گرفتهاست. هر یک از انواع مختلف قتل، دارای مجازات خاصی میباشد. در این مطلب بررسی خواهیم کرد که در صورت وقوع قتل عمدی، مرتکب قتل با چه مجازاتهایی روبرو خواهد شد…
قتل یکی از جرایمی است که در تمامی نظامهای حقوقی جرمانگاری شدهاست؛ یعنی قانونگذار آن را ممنوع اعلام نموده و برای مرتکب آن مجازات در نظر گرفتهاست. قتل، انواع مختلفی دارد و برای هر یک از انواع مختلف قتل، مجازات خاصی نیز درنظر گرفته شدهاست. در مطلب در چه مواردی قتل، عمدی است؟، حالات و وضعیتهای مختلفی را که در آنها قتل واقع شده عمدی خواهد بود، مورد بررسی قرار دادیم. در این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که در صورت وقوع قتل عمدی، مرتکب قتل با چه مجازاتهایی روبرو خواهد شد. با ما همراه باشید.
اصل در مجازات مرتکب قتل عمدی، قصاص است!
طبق قانون مجازات اسلامی که بر پایهی موازین شرعی و اسلامی به تصویب رسیدهاست، مجازات شخصی که مرتکب قتل عمدی میشود قصاص نفس است. قصاص نفس به این معنا است که با شخصی که مرتکب قتل شدهاست، همان کاری انجام میشود که خودش با دیگری انجام دادهاست؛ یعنی شخصی که مرتکب قتل شده، در قبال جنایتی که کردهاست به کشتهشدن از طریق اعدام محکوم میشود. بنابراین اگر کسی مرتکب قتل عمدی شود، چون که او دیگری را کشتهاست، خودش نیز کشته خواهد شد. به این ترتیب گفته میشود که مرتکب قصاص شد.
قصاص، حق خصوصی اولیایدم است؛ پس صاحبان حق میتوانند از آن بگذرند.
حق بودن قصاص باعث میشود به صاحبان حق این اختیار داده شود که بخواهند حق خود را اجرا و قاتل را قصاص کنند و یا اینکه از آن بگذرند. خداوند متعال هم در آیات قرآن کریم این دو جنبه از حق قصاص را مورد اشاره قرار داده و فرمودهاست اگرچه در قصاص حیات و زندگی وجود دارد اما اگر صاحب حق قصاص از حق خود بگذرد، این گذشت کفارهی گناهان او خواهد شد. بنابراین صاحب حق قصاص میتواند از حق خود در مورد قصاص مرتکب قتل عمدی بگذرد. این گذشت میتواند در قبال درخواست پرداخت دیه باشد و میتواند بدون چنین درخواستی صورت بگیرد. در واقع صاحب حق قصاص میتواند از مرتکب قتل عمدی درخواست کند که در ازای گذشت او از قصاص، دیه پرداخت کند. در این حالت چون قتل واقع شده عمدی است، میزان دیه بستگی به خواست صاحب حق قصاص دارد و قاتل اگر بخواهد رضایت بگیرد، باید هر مبلغی که ولیدم(صاحب حق قصاص) بخواهد به عنوان دیه پرداخت کند. در این وضعیت گفته میشود که صاحب حق قصاص مصالحه کردهاست. صاحب حق قصاص همچنین این حق را دارد که بدون دریافت دیه از حق خود بگذرد. در چنین حالاتی قصاص اجرا نخواهد شد. در چنین حالاتی باید توجه داشت که ولیدم اگر به صورت قطعی از حق خود در مورد قصاص بگذرد، دیگر این حق از بین میرود و نمیتواند پس از آن تقاضای اجرای قصاص را داشته باشد.
عدم امکان اجرای قصاص هم موجب تبدیل قصاص به دیه میشود.
در برخی موارد صاحب حق قصاص(ولی دم) تمایل بر اجرای حق خود در خصوص قصاص قاتل را دارد و اصلا گذشت صاحب حق قصاص مطرح نیست اما به دلایلی امکان اجرای قصاص وجود ندارد؛ مانند حالتی که پدری مرتکب قتل فرزند خود میشود که در این صورت نمیتوان پدر را بخاطر قتل فرزند قصاص کرد. در چنین مواردی با توجه به اینکه امکان قصاص قاتل وجود ندارد، صاحب حق قصاص به جای قصاص میتواند تقاضای پرداخت دیه کند؛ یعنی اگرچه صاحب حق قصاص حق ندارد که قصاص قاتل را درخواست کند اما میتواند تقاضا کند که او دیه پرداخت کند. علاوهبراین در چنین مواردی قاضی میتواند شخص قاتل را طبق ماده ۶۱۲ قانون تعزیرات سال ۱۳۷۵ به مجازات حبس نیز محکوم کند/سایت مرکز آموزش قوه قضاییه
🔴 برای خواندن مطالب بیشتر به سایت ما سر بزنید
🔴 لبنک عضویت در بزرگترین کانال تخصصی حقوقی در تلگرام