#اعاده_دادرسى
#قتل
✅شرایط اعاده دادرسی در پروندههای قتل
پس از قطعی شدن رأی دادگاه قاعده این است که دیگر نمیتوان به آن رأی اعتراض کرد اما در برخی موارد در صورت وجود شرایطی که قانونگذار آنها را مورداشاره قرار دادهاست، میتوان به احکام قطعی هم اعتراض نمود تا مجدداً مورد رسیدگی قرار گیرد. این نوع اعتراض به احکام قطعی، اعاده دادرسی نام دارد.
اگر گذرتان به دادگاه و دادسرا افتاده باشد یا نگاهی هرچند گذرا به چند پرونده انداخته باشید، یک نکتهای حتماً نظرتان را جلب خواهد نمود و آن هم چندمرحلهای بودن رسیدگی است. چندمرحلهای بودن رسیدگی یعنی پس از اینکه دادگاه به یک پرونده رسیدگی نموده و در خصوص آن رأی صادر میکند، میتوان به آن اعتراض کرد. علت وجود این ویژگی که هم در پروندههای کیفری و هم پروندههای حقوقی ملاحظه میشود، این است که قاضی نیز به عنوان یک انسان در معرض خطا و اشتباه قرار دارد. بنابراین، امکان رسیدگی مجدد به آراء صادره فراهم میشود اما این امکان نمیتواند برای همیشه وجود داشته باشد؛ یعنی نمیتوان همیشه امکان اعتراض به یک رأی را داشت و آراء صادره در یک مرحله قطعی میشوند. پس از قطعی شدن رأی دادگاه که معمولا پس از تجدیدنظرخواهی صورت میگیرد، قاعده این است که دیگر نمیتوان به آن رأی اعتراض نمود اما این قاعده هم مثل تمامی قواعد استثنائاتی دارد. در برخی موارد در صورت وجود شرایطی که قانونگذار آنها را مورداشاره قرار دادهاست، میتوان به احکام قطعی هم اعتراض نمود تا مجدداً مورد رسیدگی قرار گیرد. این نوع اعتراض به احکام قطعی، اعاده دادرسی نام دارد. اعاده یعنی ازسرگرفتن و در صورتی که درخواست اعادهدادرسی مورد پذیرش قرار گیرد، با اینکه حکم قطعی در خصوص پرونده صادر شدهاست، رسیدگی به آن مجدداً از سر گرفته میشود.در این نوشتار شرایط اعادهدادرسی در پروندههای قتل و همچنین مرجع صالح برای رسیدگی به این درخواست را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
?موارد اعاده دادرسی
در پروندههای قتل در چه صورتی میتوان این تقاضاى اعاده دادرسى را مطرح نمود. با توجه به ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ این موارد عبارتند از:
الف. در مواردی که شخصی به اتهام قتل دیگری به مجازات محکوم میشود اما پس از صدور حکم مشخص میشود که وی زنده است.
ب. چند نفر با هم محکوم به ارتکاب قتل شوند ولی آن قتل به گونهای اتفاق افتاده باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد.
پ. دو شخص به صورت جداگانه به ارتکاب یک قتل واحد محکوم شوند اما احکام صادر شده در خصوص آنها با هم تعارض داشته باشند؛ به گونهای که بتوان گفت یکی از آنان بیگناه است.
ت. دربارهی یک شخص به اتهام ارتکاب یک قتل، آراء متفاوتی صادر شده باشد.
ث. پس صدور حکم قطعی اثبات شود دلایلی که دادگاه برمبنای آنها حکم صادر نموده، غیرواقعی بودهاست. مانند اینکه ثابت شود شاهدان به دروغ شهادت دادهاند.
ج. بعد از صدور حکم قطعی ادلهای مطرح شود که نشان دهد شخص محکوم، بیگناه بودهاست. این ادله باید پس از صدور حکم قطعی به وجود آمده باشند یا اگر قبل از صدور حکم وجود داشتهاند باید به نحوی باشند که دستیابی به آنها در آن زمان ناممکن بوده باشد.
د. پس از صدور حکم مشخص شود که عمل فرد جرم نبوده و یا اینکه مجازات تعیین شده، بیشتر از مجازات قانونی بودهاست.
?چه اشخاصی میتوانند درخواست اعاده دادرسی را مطرح کنند؟
۱.اگر شخص محکوم زنده باشد؛ خودش و همچنین وکیل یا نماینده قانونی او
۲.اگر شخص محکوم فوت کرده یا غایب باشد؛ همسر، ورثه و وصی او
۳.دادستان کل کشور
۴.دادستانی که حکم را اجرا میکند.
مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست اعادهدادرسی
صلاحیت رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی با دیوان عالی کشور است و درخواست اعادهی دادرسی باید به دبیرخانه دیوان عالی کشور تسلیم شود. باید توجه نمود که دبیرخانه دیوان عالی کشور به درخواست هایی که از طریق پست واصل میشوند ترتیب اثر نمیدهد و اشخاصی که درخواست اعاده دادرسی دارند باید حضوراً به دبیرخانه دیوان مراجعه نمایند.شعب دیوان عالی پس از دریافت درخواست اعاده دادرسی اگر تشخیص دهند که این درخواست با یکی از موارد ذکر شده انطباق دارد، اعاده دادرسی را میپذیرند و پرونده را برای رسیدگی مجدد به یکی از دادگاههای کیفری ارسال مینمایند. در این صورت اجرای حکم تا زمان صدور حکم جدید به تعویق میافتد. در صورتی هم که درخواست اعاده دادرسی با هیچیک از موارد فوق مطابقت نداشته باشد، درخواست اعاده دادرسی را رد میکنند. در خصوص اعاده دادرسی باید به این نکته توجه نمود که صدور حکم هیچ تأثیری در مطرح نمودن این درخواست ندارد؛ یعنی حتی پس از اجرای حکم هم میتوان آن را مطرح نمود/میزان
⚖️ گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw