در مشاوره چه خطا هایی بیشتر رخ می دهد ؟
در اینجا به بیان پاره ای خطاهای اساسی که ضمن مشاوره ها حادث می شود و مختصّ وکلا هم نیست ، بلکه پزشکان و مدیرانی نیز که وقت کافی برای اندیشیدن به روش های مذاکره و مشاوره ندارند مرتکب آنها می شوند ، اکتفا می کنیم :
۱
پیشداوری :
معمول ترین اشتباه آن است که وکیل گرفتار اولین برداشت و استنباط خود از آنچه موکّل می گوید بشود و این تمرکز بر دیدگاه اولیه ، او را از توجه به دیگر گفته ها و مالاً جنبه های حقوقی دیگر قضیه منصرف کند و باز دارد.
در نظام حقوقی ما ، حکم بسیاری از موارد در قوانین نه چندان مرتبط می آید. حتی قوانین بودجه هم گهگاه حاوی ضوابط غیر بودجه ای هستند ، بنابراین وکیل باید به شدت از این پیش داوری بر حذر باشد و تصمیم گیری را به بعد از شنیدن تمامی سخنان طرف موکول کند.
۲
فراموش کردن آداب عادی ملاقات ها :
برخی وکلای جوان و تازه کار نکاتی مثل برخاستن از صندلی و خوشامد گویی به موکّل را فراموش می کنند یا نادیده می گیرند. حال آنکه رعایت نکردن این گونه آداب اثر بسیار بدی در ذهن طرف باقی می گذارد و در حافظه او باقی می ماند.
??
?
??
۳
مشخص نبودن خواسته اصلی موکّل :
این مشکلی است که بسیاری از وکلا با آن مواجه هستند و از اینکه موکّل آنچه را واقعاً می خواهد روشن نمی کند ، گله دارند. یکی از هنرهای مصاحبه یا مشاوره این است که به اصطلاح با « زبان سیمرغ » یا « روش مامایی سقراط » هم شده ، در پایان جلسه مصاحبه خواسته واقعی و اصلی موکل را دریافته باشیم .
۴
استفاده از زبان و اصطلاحات حقوقی :
برای تشریح و توضیح مطلب برای موکل باید از زبانی استفاده کرد که برای او قابل فهم باشد. چه بسا آنچه برای ما بسیار معمولی و ساده است برای طرف مصاحبه کاملاً غیر قابل درک باشد.
??
?
??
۵
ابهام در توافقات انجام شده با موکّل :
وکلای جوان توجه ندارند اقدام یا اقداماتی که برای حفظ یا گرفتن حقوق موکّل قرار است انجام دهند باید با ذکر جزئیات مکتوب شود.
۶
بازجویی از موکّل :
باید به یاد داشته باشیم ، مصاحبه با موکّل به معنی بازجویی از وی نیست. به عبارت دیگر هر چند در پایان جلسه مصاحبه باید به همه جزئیات موضوع مورد نظر دست یابیم ، اما این به مفهوم آن نیست که سؤالات ما به نحوی باشد که بازجویی در کلانتری یا بازرسی را تداعی کند.
??
?
??
۷
عدم اختصاص زمان کافی برای مصاحبه :
همه وکلا از اینکه ضمن رسیدگی به طور ناگهانی با مطلب غیر مترقبه ای مواجه شوند می ترسند. اما بسیاری از ایشان زمان کافی را برای مصاحبه با موکّل و تسلّط کامل بر جزئیات مطالبی که او مطرح می کند ، اختصاص نمی دهند. حال آنکه صرف این وقت وکیل را از تلفن های مکرّر و توضیح خواستن های بعدی بی نیاز خواهد کرد. /بهمن کشاورز
?کتاب آداب وکالت دادگستری?
گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw