#طلاق
✅شرایط ۱۰گانهی تقاضای طلاق توسط شوهر
۱️⃣دائمی بودن عقد ازدواج
انحلال عقد ازدواج و یا فروپاشی یک زندگی از لحاظ حقوقی فقط در عقد نکاحی قابل اِعمال است که به صورت دائم تنظیم شدهاست. بنابراین، اگر عقد نکاح منعقد شده میان زن و مرد موقت باشد، نمیتوان برای پایان دادن به آن به طلاق فکر کرد بلکه راهکار جداگانهای دارد. البته این شرط در تمامی مواردی که پای طلاق در میان باشد، باید وجود داشته باشد.
۲️⃣عاقل، بالغ، مختار و قاصد بودن طلاق دهنده(مرد)
باید مرد شش دانگ حواسش جمع باشد تا بداند چه می کند و همچنین باید در شرایطی باشد که بتواند بداند چه میکند! بر این اساس اگر مرد در اثر اکراه(نارضایتی) و اجبار بخواهد همسر خود را طلاق دهد و یا اینکه در حین طلاق مست یا دیوانه باشد، طلاق صحیحی انجام نخواهد شد.
۳️⃣توجه به وضعیت زن
برای اینکه مرد بتواند همسر خود را طلاق دهد باید وضعیت او را مورد توجه قرار دهد. به این معنا که زن در زمان طلاق نباید در دوران عادت زنانگی بوده یا در حال نفاس باشد اما اگر زن باردار باشد یا طلاق قبل از نزدیکی واقع شود یا در برخی موارد دیگر، نیاز به رعایت این شرط نمیباشد.
۴️⃣ضرورت مراجعه به دادگاه خانواده و تقدیم دادخواست
در این دادخواست ضمن اینکه باید درخواست شوهر در خصوص طلاق مطرح گردد، ضرورت دارد که درخصوص اموری همچون جهیزیه، نفقه، اجرتالمثل، حضانت فرزندان مشترک و نحوهی ملاقات با آنها نیز تعیین تکلیف شده باشد.
۵️⃣ارجاع به داوری جهت صلح و سازش
در مواردی که درخواست طلاق از سوی شوهر مطرح میشود، پس از اینکه شوهر دادخواست طلاق را تنظیم نموده و آن را به دادگاه تحویل میدهد، قاضی موظف است قبل از اینکه رأی خود را صادر کند، طرفین را به داوری ارجاع دهد تا از این طریق شرایط را برای برقراری صلح و سازش میان آنها برقرار کند. البته در مواردی که طلاق به صورت توافقی واقع میشود، ضرورتی برای ارجاع به داوری وجود ندارد و صرفا ارجاع به مرکز مشاوره الزامی میباشد.
۶️⃣صدور گواهی عدم امکان سازش
در صورتی که مرد درخواست طلاق دهد و پا در میانی کردن داور هم نتیجهای نداشته باشد، گواهی خاصی به نام گواهی عدم امکان سازش صادر میشود. بر مبنای این گواهی، دادگاه حکم طلاق را صادر میکند. پس از قطعی شدن حکم دادگاه، باید طرفین به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و با ارائهی این گواهی طلاق را ثبت کنند. این گواهی فقط تا ۳ ماه پس از صدور رأی دادگاه اعتبار دارد.
۷️⃣زدن نصف دارایی به اسم زن(شرط تنصیف دارایی)
یکی از شروط قبالههای نکاح آن است که اگر درخواست طلاق از جانب شوهر باشد و همچنین این درخواست بخاطر تخلف زن از انجام وظایف همسری یا بدرفتاری و بداخلاقی او نباشد، مرد باید تا نصف اموال خود را به تشخیص دادگاه و به صورت رایگان(بلاعوض) به نام همسر خود بزند. در غیر اینصورت مرد نمیتواند همسر خود را طلاق دهد.
۸️⃣جاری شدن صیغهی طلاق در حضور دو نفر مرد عادل
دادگاه کسی را طلاق نمیدهد بلکه صرفا مجوز طلاق گرفتن یا طلاق دادن را صادر میکند. پس در همه موارد زن و شوهر باید پس از صدور حکم دادگاه، به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه نمایند و سردفتر در حضور دو شاهد عادل، صیغه طلاق را میانشان جاری نماید. در واقع زمانی میتوان گفت زن و شوهر از هم طلاق گرفتهاند که طلاق آنها در دفترخانه با تشریفات خاصی که دارد، ثبت شود.
۹️⃣پرداخت مهریه
مرد در صورت تقاضای طلاق باید مهریه همسر خود را بپردازد. پرداخت مهریه به این نحو است که اگر طلاق پیش از نزدیکی باشد، مرد باید نصف مهریه تعیین شده را بپردازد و اگر پس از آن باشد، باید کل مهریه را پرداخت نماید. در این خصوص مطابق قانون حمایت خانواده اگر مهریهی زن تا ۱۱ت ۰ سکه باشد ابتدا اموال مرد برای پرداخت آن توقیف میشود و اگر از این طریق قابل پرداخت نباشد، مرد حبس میشود. این حبس تا زمانی ادامه خواهد داشت که یا همسر او رضایت دهد و یا اینکه اثبات کند توانایی مالی جهت پرداخت مهریه را ندارد(اعسار). در خصوص مهریهی بیش از ۱۱۰ سکه نیز معیار برای پرداخت صرفا توانایی مالی مرد است و اگر او این توانایی را نداشت، نمیتوان اموال او را توقیف نموده یا او را حبس کرد.
۱️⃣۰️⃣ارائهی گواهی پزشک
برای ثبت طلاق در دفترخانه، زوجین (زن و مرد) باید گواهی ارائه دهند که وجود یا عدم وجود جنین را تأیید کند. این شرط اختصاص به حالتی که تقاضای طلاق از جانب شوهر است، ندارد /منبع:پایگاه آموزش همگانى معاونت منابع انسانى قوه قضاییه
⚖️ گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw