✅ اشخاص واجد حق اخذ رونوشت از اسناد یا فتوکپی از آن
سئوال: «آیا ارسال پاسخ استعلامات و مدارک و کپی و رونوشت اسناد توسط افراد غیر ذینفع به مناطق ثبتی و غیره بلامانع است و یا آنکه ممنوعیت قانونی دارد؟»
رای: با توجه به تصریح بند (۲) ماده (۴۹) قانون ثبت و ماده (۲۱) قانون دفاتر اسناد رسمی و ماده (۶۲) آئین نامه دفاتر اسناد رسمی مصوب ۱۳۱۷، تنها متعاملین یا اشخاص ذینفع می توانند از اسناد رونوشت یا فتوکپی اخذ نمایند و به غیر افراد مذکور در صورتی پاسخ داده خواهد شد که از محکمه یا مناطق ثبتی معرفی نامه برای اخذ آن داشته باشند.
? بند (۲) ماده (۴۹) قانون ثبت:
دادن سواد مصدق از اسناد ثبت شده به اشخاصی که مطابق مقررات حق گرفتن سواد دارند.
?ماده (۲۱) قانون دفاتر اسناد رسمی:
اصول اسناد رسمی، در صورت تقاضای متعاملین، به تعداد آنها تهیه می شود و به هر حال، یک نسخه اضافی (امروزه دو نسخه اضافی از اصل سند + یک نسخه پشتیبان) تنظیم خواهد شد که نسخه های اخیر باید در دفتر خانه نگهداری شوند.
متعاملین می توانند از اصول اسناد رو نوشت یا فتوکپی اخذ نمایند. در مواردی که نسبت به سند، ادعای جعل و یا ادعای عدم مطابقت فتوکپی یا رونوشت با اصل سند شده باشد، دفاتر اسناد رسمی مکلفند به درخواست مراجع صالح قضائی، اصل سند را لاک و مُهر شده موقتاً به مرجع قضائی مذکور، ارسال دارند و هرگاه مراجع مذکور ملاحظه دفتر را لازم بدانند، می توانند آن را در محل دفترخانه ملاحظه کنند.
? ماده (۶۲) آئین نامه دفاتر اسناد رسمی
دفاتر اسناد رسمی رونوشت مصدق اسناد ثبت شده را چنانچه تقاضا شده باشد به صاحبان اسناد و اشخاص ذینفع در معامله و به قائم مقام قانونی آنها می دهند و بغیر اشخاص فوق در صورتی رونوشت داده می شود که از محکمه گواهی برای اخذ آن داشته باشند.
(ردیف ۱۹۵ بخشنامه های ثبتی)
⚖️ گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw