? اسباب تملک چیست؟
?به هر عمل یا واقعه حقوقی که غرض از آن ایجاد مالکیت یا نقل مالکیت باشد، اسباب تملک گفته میشود.
?بر اساس ماده ۱۴۰ قانون مدنی، تملک به یکی از امور زیر حاصل میشود:
?۱- به احیاء اراضی موات و حیازت اشیاء مباحه.
?۲- به وسیله عقود و تعهدات.
?۳- به وسیله أخذ به شفعه.
?۴- به ارث.
⭐️ #احیاء_اراضی_موات
?احیاء به معنای زنده کردن بوده و اصطلاحا به معنای آباد کردن آمده است. ماده ۱۴۱ قانون مدنی، احیاء را این گونه تعریف میکند:«مراد از احیای زمین آن است که اراضی موات و مباحه را به وسیله عملیاتی که در عرف آباد کردن محسوب است، از قبیل زراعت، درختکاری، بناساختن و غیره قابل استفاده کنند.»موات به معنای مرده و بیروح است و اراضی موات، زمینهایی هستند که مالک ندارد و از آنها انتفاع برده نمیشود.
⭐️ #عنصر_معنوی_احیا
?احیاء از اعمال حقوقی بوده و در صورتی موجب مالکیت میشود که با قصد تملک همراه باشد. بنابراین اگر مسافری به محلی برسد و زمینی را برای مدتی که در آنجا میماند، آباد کند، مالک آن نمیشود. لذا ماده ۱۴۳ قانون مدنی میگوید: «هر کس از اراضی موات و مباحه قسمتی را به قصد تملک احیاء کند مالک آن قسمت میشود.»
#ماهیت_حقوقی_تملک در احیاء
?تملک اراضی موات ایقاع است و به قصد و رضای احیاء کننده نیاز دارد.
#تحقق_احیاء
?احیاء و آباد کردن زمین به اعتبار نحوه انتفاعی که از زمین برده میشود، فرق میکند و باید عملیات بهگونهای باشد که عرف آن را برای انتفاع مورد نظر، آباد بداند. قانون مدنی مثالهای رایج احیاء را که زراعت، درختکاری و بنا باشد، عنوان کرده و از ذکر اقسام دیگر آن، به کلمه «وغیره» اکتفا کرده است. بنابراین اگر کسی زمینی را حفر کرده و از آن برای جمعآوری آب، استخر بسازد، آن زمین را آباد کرده است. لذا ملاک تحقق احیاء، این است که عرف آن را تأیید کند. بر این اساس، ماده ۱۴۲ قانون مدنی میگوید: «شروع در احیاء از قبیل سنگ چیدن اطراف زمین یا کندن چاه و غیره تحجیر است و موجب مالکیت نمیشود اما برای تحجیرکننده ایجاد حق اولویت در احیاء میکند.»
کانال تلگرامی موسسه حقوقی عدل آوران آرسیس:
@arsislaw