✅قانونی که معامله را به نفع مستاجر تمام می کند
یک وکیل پایه یک دادگستری گفت: هر زمانی که به دلیل یک عیب، منفعت مال مورد اجاره، غیرقابل استفاده باشد و نتوان این عیب را برطرف کرد، به شرطی که عیب به علت قصور مستاجر رخ نداده باشد، عقد اجاره باطل میشود. زیرا هدف اجاره، استفاده از منفعت آن بوده که حال ممکن نیست.
میلاد مطهرینژاد درباره عقد اجاره و امکان فسخ آن اظهار کرد: مطابق ماده ۴۶۶ قانون مدنی، اجاره عقدی است که به موجب آن شخصی (مستاجر) مالک منفعت مالی که مورد اجاره قرار گرفته است، میشود.
وی افزود: برای مثال، منفعت یک خانه استفاده سکونت در آن، استفاده از آشپزخانه و حمام و استراحت کردن در آن است که به موجب عقد اجاره، مستاجر برای مدتی صاحب این منافع میشود.
مطهرینژاد بیان کرد: بنابراین مشخص شد که هدف از اجاره، استفاده از منفعت آن مال است، اما گاهی شرایطی پیش میآید که منفعت مال از بین میرود.
این وکیل پایه یک دادگستری ادامه داد: اگر منفعت مال مورد اجاره، از بین برود یا استفاده از آن ممکن نبوده، به شرطی که این وضعیت به علت قصور مستاجر نباشد، این موضوع برای او حقوقی ایجاد میکند.
وی بیان کرد: مطابق قانون، هر زمانی که به دلیل یک عیب، منفعت مال مورد اجاره، غیرقابل استفاده باشد و نتوان این عیب را برطرف کرد، به شرطی که عیب به علت قصور مستاجر رخ نداده باشد، عقد اجاره باطل میشود، زیرا همانطور که بیان شد هدف اجاره استفاده از منفعت آن بوده که حال ممکن نیست.
مطهرینژاد عنوان کرد: برای مثال ممکن است ملکی را برای استفاده بیمارستان اجاره کنند و بیمارستان در این ملک دایر شود، اما پس از مدتی، ارتش میدان تیری را کنار این بیمارستان بسازد. در این صورت واضح است که یک بیمارستان در کنار میدان تیر نمیتواند به فعالیت خود ادامه دهد و استفاده کامل از مورد اجاره مقدور نیست.
وی گفت: این موضع از اختیار مستاجر خارج بوده و از حوادث قهری به شمار میرود. به همین دلیل برای مستاجر حق فسخ ایجاد میشود. حتی در صورتی که مستاجر اختیارات معامله از جمله خیار فسخ را از خود ساقط کرده باشد.
این وکیل پایه یک دادگستری اظهار کرد: گاهی حادثه ایجادشده تنها باعث از بین رفتن بخشی از منفعت مال مورد اجاره میشود. برای مثال به علت حادثهای ۳ هزار متر از یک سوله ۱۰ هزار متری غیرقابل استفاده میشود. در این حالت انفساخ (فسخ شدن خود به خودی قرارداد) نسبت به همان بخشی که استفاده از آن ممکن نیست، اتفاق میفتد.
? برای خواندن مطالب بیشتر به سایت ما سر بزنید
? لبنک عضویت در بزرگترین کانال تخصصی حقوقی در تلگرام