✍️رأی داوری:
?داور کسی است که سمت قضاء در دستگاه دولتی ندارد ولی در مرافعات بالقوه یا بالفعل رسیدگی قضایی کرده و فصل خصومت نموده و رأی میدهد. رأی نیز به معنای تصمیم قاضی یا داور در فصل خصومات است.
از چشمانداز حقوق، اجرای رأی داور بدین معناست که دادگاه ارجاع کننده به داوری پس از وصول رأی داور، به دستور رئیس دادگاه اصل رأی را بایگانی میکند و رونوشت تأییدشده آنرا به اصحاب دعوا ابلاغ مینماید و رأی داور را مانند احکام محاکم به اجرا میگذارد.
?شرایط و آئین جرح داور :
? وقتی که داور برای رفع اختلافات تعیین می شود – چارچوب مسئولیت مدنی داور در حقوق ایران – عدم اعلام نظر داور در مهلت مقرر – نحوه اجرای رای داور
?هنگامی که دعوا به داوری ارجاع شود، داوران در محدوده موافقتنامه و مقررات داوری به قضاوت پرداخته و اقدام به صدور رأی مینمایند. رأی داور به خودی خود توان اجرایی ندارد؛ اما درصورتیکه محکومعلیه رأی داور، آنرا به اختیار خود اجرا نکند، محکومله میتواند از دادگاه درخواست اجرای آنرا بنماید. در این صورت دادگاه درخواست را مورد بررسی قرار داده و عندالاقتضا دستور اجرا صادر مینماید. (ماده ۴۸۸ ق.آ.د.م.) بنابراین دستور اجرای دادگاه است که به رأی داور قدرت اجرایی میبخشد.
?اجرای اختیاری رأی داور:
?محکومعلیه معمولاً رأی داوری را به اختیار اجرا میکند. قانونگذار به محکومعلیه حسب مورد بیست روز یا دوماه از تاریخ ابلاغ رأی فرصت داده است که رأی داوری را به اختیار اجرا نماید؛ در غیر این صورت اجرای اجباری رأی علیه او امکانپذیر است.
قانونگذار برای اجرای رأی داور قوت و قدرت بیشتری نسبت به رأی دادگاه قائل شده است؛ چرا که در مورد آراء دادگاه ها اجرای رأی متوقف به صدور اجرائیه است و به علاوه ماده قانونی وجود ندارد که محکومعلیه را مکلف کرده باشد رأی دادگاه را ظرف بیستروز پس از ابلاغ اجرا نماید؛ اما در مورد رأی داور چنین تکلیفی وجود دارد.
به عبارت دیگر، تکلیف به اجرای رأی داور توسط محکومعلیه، برخلاف احکام دادگاهها، نیازمند صدور و ابلاغ اجرائیه نیست؛ بلکه به محض ابلاغ رأی، این تکلیف به وجود میآید.
?داوری در آیین دادرسی مدنی – انتقال شرط داوری – تمامی دادخواست های طلاق باید به داوری ارجاع شود .
⚖️ گروه تلگرامی موسسه حقوقی و داوری عدل آوران آرسیس
? @arsislaw