✍️ زمان خروج فرزند از حضانت والدین؛ بلوغ یا رشد؟
?شصتمین جلسه نقد و بررسی آراء قضایی دادگاههای تجدیدنظر استان تهران با موضوع «زمان خروج فرزند از حضانت والدین؛ بلوغ یا رشد؟» با محوریت نقد آراء شعب ۲۴ و ۴۵ دادگاه تجدید نظر استان تهران برگزار شد.
?نظر اکثریت:
?زمان خروج از حضانت « بلوغ همراه با رشد فرزند» است.
?دلیل اکثریت:
?اولاً چون مقرره صریحی در قانون برای زمان خروج فرزند از حضانت تعیین نشده است، قانون از این حیث مبهم یا ساکت است و در نتیجه به اقتضای اصل ۱۶۷ قانون اساسی باید به منابع یا فتاوای معتبر فقهی رجوه نمود و در فقه علاوه بر بلوغ رشد فرزند نیز برای خروج او از حضانت لازم دانسته شده است.
?ثانیاً قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۹۱ مقرر میدارد «رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاهها و مقامات اجرائی الزامی است» بنابراین دادگاه باید در تصمیمات خود به گونهای حکم کند که مصلحت فرزند رعایت شود.
?فردی که به سن ۹ یا ۱۵ سال رسیده است لزوما از عنوان طفل که در قانون موضوع حضانت واقع شده است خارج نشده است. باید توجه داشت که کنوانسوین حقوق کودک سن ۱۸ سال را برای پایان دروه کودکی تعیین نموده است و ایران نیز به این کنوانسیون پیوسته است.
?نظر اقلیت:
?فرزند با رسیدن به سن بلوغ از حضانت والدین خود خارج میشود و در نتیجه پس از آن خود او خواهد بود که انتخاب میکند با کدامیک از آنها زندگی کند.
?دلیل اقلیت:
?ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی میگوید: «هیچکس را نمیتوان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آنکه عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد». و از طرفی حضانت امر غیر مالی است و مشمول تبصره دو این ماده که تصریح میکند «اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی میتوان به او داد که رشد او ثابت شده باشد» نیز نیست.
?در نتیجه پس از رسیدن فرزند به سن بلوغ که مطابق با تبصره یک ماده فوقالذکر «سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام و در دختر نه سال تمام قمری است»، دیگر نمیتوان او را به زندگی با یکی از والدین مجبور کرد. پس باید نتیجه گرفت که حضانت با رسیدن او به سن بلوغ پایان یافته است.
? در پایان این نشست، با توجه به آنچه در منابع معتبر فقهی آمده است و با توجه به مناط حضانت در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده که حمایت از خانواده و اعضای آن بهخصوص فرزندان آن است، و فلسفه تأسیس حضانت، اکثریت قضات حاضر در جلسه، رأی شعبه ۴۵ دادگاه تجدید نظر استان تهران را که زمان خروج از حضانت را بلوغ همراه با رشد فرزند دانسته بود صحیح دانستند.
? برای خواندن مطالب بیشتر به سایت ما سر بزنید
? لبنک عضویت در بزرگترین کانال تخصصی حقوقی در تلگرام